10 Julai 2010

PERTANDINGAN BLOGGING 2010 - ENTRI KEDUA



Salam Sejahtera Pembaca!


Terima Kasih kerana membaca blog saya...


Pada entri ini saya akan menerangkan aspek - aspek tentang makanan tradisional. Makanan Tradisional yang saya pilih ialah 1. Lontong Balap dan 2. Rendang




1. Lontong Balap


Lontong Balap adalah makanan khas dari Indonesia yang merupakan ciri - khas kota Surabaya di Jawa Timur. Makanan ini terdiri dari lontong, tauge, tahu goreng, bawang goreng, kicap dan sambal. Lontong Balap biasanya dihiasi dengan tauge.



2. Rendang



Rendang adalah masakan yang berasal dari kumpulan etnik Minangkabau Indonesia, dan sekarang umumnya dilayani di seluruh Negara. Salah satu makanan istimewa budaya Minangkabau, itu disajikan pada acara-acara istiadat dan untuk menghormati tetamu. Ia juga popular di Malaysia dan Singapura.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan